Steun ons! Word sponsor of donateur!
Ik wil steunen

Reddingsbrigade en WFB werken samen

donderdag 5 april 2018
Reddingsbrigade Lifeguard worden? Wie, ik? Onbekend maakt onbemind. Toch werkt de Ouddorpse reddingsbrigade met ongeveer 80 vrijwilligers. Een groot aantal daarvan is lifeguard.

De lifeguards die verbonden zijn aan de reddingsbrigade hebben zeer gevarieerde leeftijden. Vanaf 15 jaar kun je lid worden, maar ook zijn er actieve leden van in de 50 jaar te vinden. Voor de werving van nieuwe leden is de reddingsbrigade vooral op zoek naar jongeren in de leeftijd tussen de 15 en 20 jaar.  Uiteraard zijn ook nieuwe leden boven deze leeftijd van harte welkom. De reddingsbrigade is voornamelijk op zoek naar jongens en meisjes in deze leeftijdsgroep, omdat zij na het doen van interne trainingen en opleidingen kunnen uitgroeien tot ervaren lifeguards om op één van de twee posten op het Flaauwe werk of bij de Brouwersdam ter hoogte van Natural High als lifeguard te functioneren. Om te kunnen voldoen aan de opdracht van de gemeente en voor het seizoen te kunnen garanderen dat er voldoende operationele bezetting op de reddingsposten aanwezig is, wordt er afgelopen jaren geworven bij(binnenwater)reddingsbrigades elders in den lande. Dit jaar heeft de reddingsbrigade als doel de werving en instroom van jonge leden, van dicht bij de deur. Deze ligt in het werven van vrijwilligers uit Ouddorp en omgeving. Maar hoe bereik je die?

WFB is reddingsboei:
Het antwoord op deze vraag is eigenlijk simpel en voor de hand liggend. Want waar vind je de grootste concentratie van jongeren tussen de 15 en 20 jaar? Juist: bij voetbalvereniging WFB. Vorige week  startte dan ook een campagne om jeugdleden van de vereniging enthousiast te maken voor de Ouddorpse reddingsbrigade. Het idee is, dat na afloop van het voetbalseizoen enthousiaste jongens en meisjes zich gaan inzetten voor de reddingsbrigade. Tijdens de zomermaanden wordt er toch niet gevoetbald. Precies de tijd waarop het voor de reddingsbrigade topdrukte is.  Om dit alles onder de aandacht van de jongeren te brengen is er een reclamebord langs de zijlijn aangebracht met de tekst ‘Lifeguard! Heb jij het in je?’ Verder wordt er een voetbaltoernooi op het strand bij de reddingsbrigade gehouden, komen er wervende teksten op het tv scherm in de kantine en komt er een reddingsboot op de voetbalwei te staan tijdens het tentfeest eind mei. Vrijwilligers van de reddingsbrigade zullen uiteraard geen kans voorbij laten gaan om te vertellen hoe interessant, leuk en gezellig het is om je als vrijwilliger bij die organisatie aan te sluiten.

Lifeguard:
Als lifeguard ben je in het voorseizoen en in de zomermaanden onderdeel van een ploeg van vooral jongeren, die zorgt voor een structurele bewaking van het strand. In het voorseizoen is dat alleen in de weekenden, maar tijdens het hoogseizoen is er iedere dag een team van de brigade op het strand aanwezig. Er is een veelvoud aan taken te verrichten. Een opsomming: observeren van strandbezoekers, baders, zwemmers en watersporters; in de gaten houden van optredende risico’s met betrekking tot weer, wind, golven, getij en bodemstructuur; informeren en adviseren van de strandbezoekers door het plaatsen van informatieborden en waarschuwingsvlaggen; aanspreken op gevaarlijk en/of verboden gedrag (zoals gebruik van drijvende hulpmiddelen, graven van diepe kuilen, gebruik van vliegers, loslopende honden etc.).Verder bestaan de taken, indien noodzakelijk, uit: opsporing en redding van drenkelingen; eerste hulpverlening; informeren en assisteren van andere (professionele) hulpdiensten, zoals ambulance, politie en brandweer; zoeken en/of opvangen van kwijtgeraakte kinderen.
Wat heb je nodig?

De basisvoorwaarden zijn, dat je een A en een B zwemdiploma hebt en fit bent. Verder moet je goed met mensen om kunnen gaan en ze willen helpen. De reddingsbrigade zorgt voor de rest. Je krijgt een lifeguard en een EHBO opleiding. Je leert reanimeren en met een AED omgaan. Ook het varen met snelle boten en waterscooters en het leren rijden met het materiaal, zoals  jeep en quad behoort tot de mogelijkheden. En dat doe je allemaal  in een team van leeftijdgenoten, waar teamgeest, gezelligheid en zorgen met een voor  elkaar centraal staan. Wil je meer weten? Ga naar de website www.ouddorpsereddingsbrigade.nl, klik op de button ‘wordt lifeguard’ en vul het formulier in. Dan heb je de eerste belangrijke stap gezet.

Door Henk Blanke

Foto's bij het nieuwsbericht


wfb-orb1 wfb-orb2
Terug naar het overzicht