Steun ons! Word sponsor of donateur!
Ik wil steunen

Geschiedenis

We noteren het jaar 1949. Een dominee en zijn vrouw zijn in de zomer van dat jaar met een meisjesvereniging op bezoek in Ouddorp. De dag draaide uit op een drama;  beiden verdrinken in zee. Twee jaar eerder verdronk er ook al iemand; een 7-jarig meisje uit Ouddorp verdrinkt voor de ogen van haar familie.

Het drama met de dominee-familie was voor de toenmalige Burgemeester Kleijnenberg en de voorzitter van de EHBO-vereniging Dhr Spee aanleiding om actie te ondernemen. Politieagent van Osch kreeg de opdracht om naast het handhaven van de openbare orde, ook de veiligheid op het Ouddorpse strand te gaan waarborgen. Er werd besloten om in Hotel Akershoek een propagandafilm van de Koninklijke Bond tot het redden van Drenkelingen te laten draaien. De zaal was overvol, en de aanwezigen waren erg onder de indruk van wat er op het gebied van zwemmend redden te bereiken is. Na afloop kon men zich opgeven als lid voor een eventueel op te richten reddingsbrigade. Dertien mensen meldden zich aan en op 5 april 1950 wordt op het gemeentehuis van Ouddorp de Vereniging Ouddorpse Reddingsbrigade opgericht.


Vanaf het strand werd er met een toeter en een reddingslijn toegezien op de zwemmers. Het verhaal gaat dat de reddingslijn door de Burgemeester Kleijnenberg zelf is betaald (F25.-) omdat hij in de Raad geen cent los kreeg voor deze aanschaf. Na een jaar bestond de reddingsbrigade uit 64 leden en werd het geheel financieel gesteund door 104 donateurs. In de eerste 40 jaren heeft de ORB het echter niet breed gehad. Vrijwel al het materiaal werd door het overkoepelende orgaan KNBRD beschikbaar gesteld. In 1953 bedroeg de gemeentelijke subsidie F 250.-. In 1952 kreeg de ORB zijn eerste eigen boot: een vrijgezelle man uit Goedereede-Havenhoofd timmerde in opdracht van de ORB een houten vlet. Met de hand werd deze vlet in- en uit het water gehaald. In 1956 werd er een klein houten hokje op het strand Noord vervaardigd; het eerste eigen onderkomen van de ORB. De jaren ervoor werd er gewerkt vanuit een klein hoekje van Strandtent de Zeester, van welke de eigenaar Dhr J.Flohil sr. vanaf de eerste dag betrokken is geweest bij de ORB. Later zou deze post nog een aantal keren worden vervangen door grotere onderkomens.

In 1985 besloten de gemeente en de ORB dat er bij de Brouwersdam een tweede post moest komen. De toenemende watersportrecreatie aldaar vroegen om een continue veiligheidstoezicht. Honderden surfers zijn er in die jaren door de ORB naar de kant gebracht. Door de jaren heen heeft de ORB altijd moeten zoeken naar sponsors en donateurs. Zo hebben we een langlopend contract gehad met een gasleverancier, en ook de lokale discotheek uit Ouddorp heeft door sponsoring meegewerkt aan het verder professionaliseren van de ORB. De financiële steun van de gemeente werd echter ook steeds hoger.



In 1990 kreeg de ORB 2 nieuwe reddingsvletten van de gemeente, een jaar later volgde de eerste eigen snelle reddingsboot: een Novurania met 60 pk buitenboordmotor, gefinancierd door de gemeente. In de jaren daarna heeft de ORB altijd kunnen terugvallen op de gemeente als het ging om vervanging van bestaand materiaal en aanschaf van nieuw materiaal. 

Tegenwoordig is de ORB een organisatie met zo'n 90 leden en aardig wat materieel. In de zomer verzorgen we de bewaking op 2 stukken strand in Ouddorp; dit doen we met 3 boten en 2 Rescue Water Scooters en 2 auto’s. Dagelijks staan minimaal 8 mensen klaar om de veiligheid te waarborgen. Geheel vrijwillig is het al lang niet meer; er wordt gewerkt met een vergoedingenstelsel.

Meer informatie over ons huidige werk en materiaal is te vinden onder Taken van de lifeguard en Materieel.