Steun ons! Word sponsor of donateur!
Ik wil steunen

Taken van de lifeguard

De Ouddorpse Reddingsbrigade (ORB) is aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland en heeft ten doel het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord.

Dit doen wij door middel van:
  • Structurele bewaking van het Ouddorpse strand tijdens de zomermaanden;
  • Incidentele bewaking van evenementen;
  • Het geven van voorlichting en adviezen;
  • Het organiseren van opleidingen.
Het lidmaatschap van de vereniging staat open voor iedereen vanaf 15 jaar die in het bezit is van zwemdiploma’s A en B. Meer informatie over het lidmaatschap en de aanmeldingsprocedure is te vinden op deze website onder Word lifeguard!.

Structurele bewaking

Het bewaakt gebied betreft twee stukken badstrand binnen de Gemeente Goeree Overflakkee, namelijk het strand aan het Slijkgat t.h.v. het Flaauwe Werk van strandpaal 10.00 tot 11.50 en het Noordzeestrand aan de Brouwersdam van strandpaal 21.00 tot 22.00.

Strandpaal 10.00 tot 11.50 betreft de volgende strandopgangen:
3 - Oosterduinpad bij paviljoen de Zeester
4 - Westerduinpad bij strandpaviljoen Paal 10
5 - Flaauwe Werk bij strandpaviljoen C-Side
6 - Westerweg

Strandpaal 21.00 tot 22.00 betreft de volgende strandopgangen:
13 - Trailerhelling
14 - Brouwersdamduinpad
15 - De Brouw bij strandpaviljoen Brouw



Onze bewakings- en eerstehulpposten staan bij de strandopgangen Westerduinpad en bij strandpaviljoen Brouw. Daarnaast hebben we een opslagloods voor ons rijdend- en varend materiaal aan de Westerweg.

Onze taak in de zomermaanden is het zorgen voor de veiligheid van mens en dier in het te bewaken gebied en verlenen van incidentele hulp hierbuiten. Dit wordt gedaan door preventief toezicht te houden d.m.v. uitkijkposten en patrouillegang (lopend, rijdend en varend). De hiervoor gebruikte middelen zijn te vinden op deze website onder Materieel.

Onder toezicht houden verstaan wij:
  • Het observeren van strandbezoekers, baders, zwemmers en watersporters;
  • Het in de gaten houden van optredende risico’s met betrekking tot weer, wind, golven, getij en bodemstructuur;
  • Het informeren en adviseren van de strandbezoekers door het plaatsen van informatieborden en waarschuwingsvlaggen;
  • Het aanspreken op gevaarlijk en/of verboden gedrag (zoals gebruik van drijvende hulpmiddelen, graven van diepe kuilen, gebruik van vliegers, loslopende honden etc.).
Verder bestaan onze taken, indien noodzakelijk, uit:
  • Opsporing en redding van drenkelingen;
  • Eerste hulpverlening;
  • Informeren en assisteren van andere (professionele) hulpdiensten, zoals ambulance, politie, brandweer en KNRM;
  • Het zoeken en/of opvangen van kwijtgeraakte kinderen.
Onze posten zijn in de maanden april t/m september ieder weekend geopend van 12 tot 17 uur. In de maanden juli en augustus zijn onze posten iedere dag geopend van 11 tot 18 uur. Tijdens openingstijden is onze post telefonisch bereikbaar op het telefoonnummer 0187-681849. Voor noodsituaties buiten openingstijden kunt u contact opnemen met het alarmnummer van de Kustwacht via het telefoonnummer 0900-0111 of via 112. Meer contactgegevens zijn te vinden onder Contact.

Incidentele bewaking

Naast de structurele bewaking wordt er op verzoek bewaking van evenementen uitgevoerd met de vaar- en voertuigen van de reddingsbrigade. Men moet dan denken aan wandeltochten en hardloopwedstrijden op het strand, kite- en windsurfwedstrijden aan bijvoorbeeld de Brouwersdam, zwem- en zeilwedstrijden op de Grevelingen of het Haringvliet enz. Indien u geïnteresseerd bent in onze diensten voor uw evenement, kijk dan op onze website onder ORB EVENTS.