Steun ons! Word sponsor of donateur!
Ik wil steunen

Onze lifeguard: Dick

vrijdag 31 januari 2020
Onze De Ouddorpse Reddingsbrigade heeft ongeveer 100 leden, van allerlei leeftijden en uit heel Nederland. Maar wie zijn die lifeguards dan, waarom zijn ze lid geworden en wat vinden ze het leukst aan de ORB? We vroegen het aan verschillende leden, en we zullen de verhalen de komende tijd met je delen. Lifeguard Dick heeft de primeur!
 

Onze lifeguard

Naam: Dick
Woonplaats: Vught
Leeftijd: 19
Studie: Mbo Civiele Techniek
Baan: Naast lifeguard ook een bijbanen als licht- en geluidstechnicus en bij een aannemer
Jaren lid: 6
Soort lid: Bondslid
Diploma: Lifeguard Beach

Waarom ben je lid geworden van de ORB?

Ik ben lid geworden van de ORB omdat ik van hulpverlening bij calamiteiten houd. Ik hou ook van de zee en het strand, die twee dingen komen samen bij de ORB. Daarnaast ben ik bij de vereniging gekomen omdat ik het leuk vind om in teamverband te werken. Het is een plek waar je veel plezier en gezelligheid met elkaar kunt hebben. Maar als er nood aan de man is, zijn we allemaal serieus met onze taak bezig.

Wat vertel jij op verjaardagen?

Op verjaardagen vertel ik over de acties die me zijn bijgebleven. Ik leg uit wat er is gebeurd en hoe wij als team de hulpverlening hebben verzorgd. Mensen vinden het altijd leuk om te horen, en hebben dan ook respect voor ons werk. Verder vertel ik vaak dat het ook om preventieve maatregelen draait, bijvoorbeeld hoe je ervoor zorgt dat je niet in een mui terecht komt, want voorkomen is beter als genezen. En wat je als zwemmer moet doen als je toch in een mui zit. Als lifeguard kun je mensen dus dingen leren.

Wat is het leukste aan de ORB?

Het leukst aan de ORB is de gezelligheid en de saamhorigheid. Iedereen is gelijk bij de ORB en daar is de sfeer ook naar. Zowel tijdens als na de dienst wordt er goed, leuk en gezellig met elkaar omgegaan, daar horen natuurlijk soms grapjes bij, maar zodra er serieus gewerkt moet worden staan alle neuzen de zelfde kant op. Dan is er even geen tijd voor grapjes en wordt er serieus en goed met elkaar samengewerkt.

Welke eigenschappen horen bij een lifeguard en de Reddingsbrigade?

Het is erg belangrijk om een teamplayer te zijn. Tijdens acties moet je met veel mensen kunnen samenwerken. Je bent natuurlijk heel de dag met mensen op de post en op het strand. Je moet goed met mensen om kunnen gaan. Als badgasten om informatie vragen, moet je hier netjes antwoord op kunnen geven. Verder vind ik het altijd leuk als iemand van gezelligheid en grapjes houdt, maar je moet wel in de gaten houden wanneer het serieus wordt en er geen tijd is voor grappen.

Wat wil je nog bereiken bij de Reddingsbrigade?

Ik wil graag mijn vaarbewijs halen, het diploma Lifeguard Chauffeur en het O&G certificaat (Optische- en Geluidssignalen) zodat ik ook met blauwe lampen mag rijden. Ik zeg altijd er zitten blauwe lampen en sirenes op die wagen, dan wil ik ze ook kunnen gebruiken. Later zou ik mijn Senior Lifeguard willen halen zodat ik postcommandant kan worden.
Terug naar het overzicht