Steun ons! Word sponsor of donateur!
Ik wil steunen

Onze lifeguard: Bo

woensdag 26 februari 2020
Onze Het enthousiaste team lifeguards zorgt ervoor dat wij als Ouddorpse Reddingsbrigade toezicht kunnen houden op de Ouddorpse stranden. Zonder lifeguards, geen bewaking! We vroegen verschillende leden wat er nou zo leuk is aan de ORB om jezelf er (vrijwillig) voor in te zetten. Vorige keer las je over de motivatie van lifeguard Dick, nu is het tijd voor de volgende. Maak kennis met lifeguard Bo! 

Onze lifeguard

Naam: Bo
Woonplaats: Ouddorp
Leeftijd: 20
Studie: Hbo Bedrijfskunde (afstuderend bij Reddingsbrigade Nederland m.b.t. het NIVZ)
Baan: Naast lifeguard ook een bijbaan als toezichthouder bij Zwembad 't Zuiderdiep
Jaren lid: 7
Soort lid: Bondslid
Diploma: Lifeguard Beach met de specialisatie Lifeguard Chauffeur

Waarom ben je lid geworden van de ORB?

Ik woon al bijna heel mijn leven in Ouddorp, lekker dicht bij het strand dus. Een vriendin van mijn moeder vroeg mij 7 jaar geleden om eens een kijkje te komen nemen bij de Ouddorpse Reddingsbrigade. Dus in de zomer van 2013 ging ik langs! Ik vond het meteen ontzettend leuk, en heel gaaf om te zien wat het reddingsbrigadewerk eigenlijk inhoudt. Ik houd erg van het strand en ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hulpverlening. Ik had mijn plekje dus gevonden!

Die zomer heb ik meegedaan aan de opleiding voor Life Saver Beach, en binnen een aantal weken had ik mijn diploma. Zo had ik gelijk wat kennis opgedaan, dit gaf mij motivatie om mezelf verder te ontwikkelen tot Lifeguard Beach.

Wat vertel jij op verjaardagen?

Op verjaardagen vertel ik over acties die mij zijn bijgebleven. Een actie die mij is bijgebleven is een actie in het hoofdseizoen, een aantal jaar geleden. Er kwam een melding binnen van een kindje wat al geruime tijd vermist was. Direct na de melding zijn we een zoekactie gestart met onze voer- en vaartuigen. Na een tijd bleek dat het kindje vastzat in het slik op het strand.

Ook vertel ik over de gezelligheid, en bijvoorbeeld over evenementen waar de Ouddorpse Reddingsbrigade aan mee doet. Zo zijn we afgelopen jaar met een team van onze brigade naar Serious Rescue gegaan. Ik heb 7 keer deelgenomen aan dit evenement, maar dit jaar was ik voor het eerst teamleider. Serious Rescue houdt in dat wij in het weekend voor kerst 3 dagen gaan varen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor een goed doel.

Wat is het leukste aan de ORB?

Het leukste aan de ORB vind ik de teamspirit die er heerst. De meeste leden zie je alleen in de zomer, maar zodra je elkaar ziet weet je gelijk weer dat het goed zit, en dat we vol energie en enthousiasme het bewakingsseizoen ingaan. Tijdens de bewaking merk je dat we allemaal voor hetzelfde doel gaan. We zijn serieus met elkaar het strand aan het bewaken, maar er is tussendoor ook tijd voor een grapje. Ook ’s avonds is het erg gezellig. Dan eten we wat met elkaar, en daarna borrelen we nog na of gaan we trainen. Een aantal van de leden komt ook in het naseizoen nog naar het Ouddorpse strand. Dan trekken we veel met elkaar op en ik heb daar een leuke vriendengroep aan overgehouden.

Welke eigenschappen horen bij een lifeguard en de Reddingsbrigade?

Om lid te worden van de ORB moet je goed kunnen samenwerken. Je zit altijd met andere mensen op de post en samen bewaak je het strand. Bij de Reddingsbrigade past een sociaal iemand, omdat je met je collega’s, maar ook met de strandgasten moet kunnen communiceren. Ook is het handig als je een beetje sportief bent. We lopen namelijk vaak looppatrouilles en trainen in het hoofdseizoen minimaal één keer per week tijdens de strandtrainingen.

Wat wil je nog bereiken bij de Reddingsbrigade?

Ik zou nog graag het certificaat O&G (Optische- en Geluidssignalen) willen behalen. Dan kan ik ook met zwaailichten en sirenes rijden bij meldingen met een hoge prioriteit. Daarnaast zou ik graag de interne opleiding voor waterscooterschipper willen behalen, en daarna eventueel het bondsdiploma RWC-schipper (waterscooter).

Heb je nog een aanvulling?

Als je geïnteresseerd bent in het reddingsbrigadewerk zou ik je zeker willen aanraden om eens bij onze reddingsbrigade langs te komen! We vinden het heel leuk en waardevol als er nieuwe mensen bij onze vereniging komen.
Terug naar het overzicht