Steun ons! Word sponsor of donateur!
Ik wil steunen

AD: Enorme inzet voor vermiste surfer die tegen adviezen in water op ging

zondag 11 augustus 2019
AD: Omstreeks 17.00uur op zaterdag 10 augustus kregen wij melding van een vermiste surfer ter hoogte van Strandtent Iloon. Door de harde wind was de rode vlag gehesen. De stroming was zo sterk dat we middels de rode vlag adviseerden om het water niet op of in te gaan. De vermiste surfer bleek zelfstandig aan wal gekomen te zijn.

De consquenties

Naderhand stond Lifeguard Erik stond het AD te woord. Hij legde uit dat er met groot meterieel was uitgerukt. Een SAR helikopter, meerdere KNRM boten en onze eigen jeeps gingen op zoek naar de surfer. Er waren twee ambulances en een traumahelikopter uit voorzorg. Zo'n actie loopt natuurlijk snel in de papieren. Een woordvoerder van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond licht toe dat zo'n helikopter niet op water vliegt. Maar dat er in Nederland gelukkig geen (financiële) consequenties zijn. Er is vermoedelijk wel een gesprek aangegaan met de surfer.

Verre van een uitzondering

Erik voegt dan ook toe dat een advies om het water niet op of in te gaan, nog geen verbod is. In Nederland tenminste niet. De surfer die vandaag tegen advies in het water op ging is verre van een uitzondering. Als surfers hun materiaal verloren zijn, zien we ook vaak dat zij of omstanders erachteraan gaan zwemmen. Je houdt het niet bij, het is erg onverstandig. We zien zelfs in deze omstandigheden dat ouders hun kinderen met zwembandjes het water in laten gaan en zeggen: "we zijn er toch bij?" De zee is geen zwembad en zelfs in een zwembad kun je verdrinken. Wij zullen er alles aan doen om mensen uit het water te redden, maar een rode vlag kan soms zelfs betekenen dat wij ook het water niet meer op kunnen."

Het hele artikel lees je hier.
Terug naar het overzicht