WELKOM OP DE SITE VAN DE OUDDORPSE REDDINGSBRIGADE
Laatste nieuws
Oudejaarsduik
dinsdag 03 januari 2012

oudjaarsduik 2011
In Ouddorp hebben op oudjaarsdag ruim honderdvijftig deelnemers meegedaan aan de oudejaarsduik. De traditionele nieuwjaarsduik in Ouddorp ging niet door omdat de eerste dag van het nieuwe jaar op een zondag valt.

Veel vrijwilligers en sponsors wilden dan niet meedoen. De organisatie heeft daarom besloten het evenement een dag te vervroegen. Zeven jaar geleden gebeurde dat ook al. De start van de oudejaarsduik was om twee uur op strand ’t Flaauwe Werk in Ouddorp. De Ouddorpse duik werd dit jaar voor de 30e keer gehouden.

Klik hier voor foto's gemaakt door FlakkeeNieuws

Klik hier voor een filmpje van Eilandennieuws

Klik hier voor het artikel van TV Rijnmond, tevens filmpje

 

 

 
Reddingsbrigade paraat voor hoog water
vrijdag 06 januari 2012

hoog water jan 2012

90 reddingseenheden en 1700 vrijwilligers inzetbaar bij overstroming

Reddingsbrigade Nederland heeft een voorwaarschuwing uitgegeven aan 15 reddingseenheden van haar Nationale Reddingsvloot vanwege het hoge water in Fryslân, Groningen en andere delen van het land. De reddingsbrigades van Stiens (Fryslân) en Groningen staan sinds vanmorgen al standby om direct ingezet te kunnen worden. Reddingsbrigades uit andere delen van het land zijn voorbereid om bijstand te kunnen leveren. Op het landelijk coördinatiecentrum van Reddingsbrigade Nederland in IJmuiden staan extra reddingseenheden en verbindingscommandowagens gereed. Een reddingseenheid bestaat onder meer uit een reddingsboot die speciaal geschikt is voor redding en evacuatie bij hoog water in bewoond gebied en een daarvoor opgeleide en geoefende bemanning.

Reddingsbrigade Nederland beschikt over 90 van deze reddingseenheden en 1700 getrainde vrijwilligers, die het hele jaar door 24 uur per dag kunnen worden ingezet voor overstromingen of andere grote waterrampen. Zij zijn binnen een uur na voorwaarschuwing gereed voor inzet in heel Nederland. Ook de ORB heeft zo'n rampenvlet tot haar beschikking en heeft mensen klaarstaan om direct op een oproep van Reddingsbrigade Nederland te reageren.

Vorig jaar omstreeks deze tijd werden er ook al reddingsbrigades ingezet toen hoog water voor overlast zorgde in onder meer Roermond en Deventer. Volgens directeur Raymond van Mourik is de noodzaak van de vrijwillige en tegelijk zeer professionele landelijke reddingsvloot evident: 'Nederland ligt niet alleen voor een groot deel onder de waterspiegel, ook het veranderende klimaat zorgt voor toenemende wateroverlast, zoals we nu zien. Wij zijn daarin gespecialiseerd en kunnen snel veel gekwalificeerde capaciteit op de been brengen.'

Op 10 december jl. werd nog een grote landelijke overstromingsoefening in de gemeente Westland gehouden. Toen trainden 120 reddingsbrigadevrijwilligers van 22 reddingseenheden en 50 vrijwillige 'slachtoffers' samen met politie, brandweer en ambulancedienst allerlei complexe reddingssituaties in ondergelopen gebied.

Bron:deels persbericht Reddingsbrigades Nederland.

Op de hoogte blijven van de waterproblemen in de regio Rijnmond? Kijk op www.rijnmondveilig.nl. Voor info over de waterproblematiek in de rest van Nederland, kijk op http://teletekst.nos.nl/

 
Ouddorpse Reddingsbrigade verleende hulp tijdens overstroming in de gemeente Westland
donderdag 15 december 2011

Wetland
In de nacht van 10 december 2011 ging tussen 03:00 uur en 03:15 uur bij een viertal leden van de Ouddorpse Reddingsbrigade het alarm af. De gealarmeerde eenheid verzamelde zich omstreeks 03:55 uur bij de loods van de ORB op Ouddorp en reed de Ouddorpse eenheid (OUD210 en OUD018 en bemanning) weg vanaf de loods.

In verband met een overstroming in de gemeente Westland had de burgemeester assistentie gevraagd bij Reddingsbrigade Nederland. Omdat het gebied druk bewoonde dorpskernen heeft werden in totaal tweeëntwintig zogenaamde vletteneenheden verzocht om tussen 05:30 uur en 06:30 uur in ’s-Gravenzande aanwezig te zijn. Omstreeks  05:15 uur meldde Ouddorpse eenheid zich ter plaatse. Na enige formaliteiten en nadat een groep van vijf eenheden kon worden gevormd werd een zogenaamde reddinggroep geformeerd. Omstreeks 05:35 uur reed eenheid  onder begeleiding van twee motorfietsen van Politie Haaglanden naar een locatie in de gemeente Honselersdijk. Tijdens dit transport werd door de eenheden gereden met de optische blauwe zwaailichten zodat het overige verkeer tijdig aan de kant zou gaan. Ook was dit de eerste keer dat de leden in een dergelijke colonne  tijdens een oefening meereden. Ze hebben hier het afgelopen jaar cursus voor gevolgd.  Klik op 'Lees Meer'

Lees meer...
 
ORB doet mee aan grote oefening 'We(s)tland'
vrijdag 09 december 2011

"Het regent al dagen aan één stuk door, de bassins van de tuinders en de sloten lopen langzaam over. Het water kan nog maar één kant op en dat is de straten in. De burgemeester van Westland geeft opdracht tot evacueren van bepaalde gedeelten van het Westland". Op zaterdag 10 december komen in alle vroegte de eerste reddingseenheden van de Reddingsbrigade aan in ’s-Gravenzande. Vanuit daar worden zij onder Politie-escorte naar het ondergelopen gebied gebracht om de slachtoffers te evacuaren.
In werkelijkheid gaat het om een oefening van een overigens realistisch scenario.

De 's-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade organiseert in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland zaterdag 10 december een regionale rampenoefening in het Westland waarbij zo’n 120 hulpverleners van Reddingsbrigades, Brandweer en Politie worden ingezet. Circa 50 personen werken mee als figurant. De totale oefening duurt van 05:30 tot 15:00 uur. De oefening zal starten op het terrein van Flora Holland aan de Jupiter in Honselersdijk en vanaf 11.00 worden vervolgt in de dorpskern van De Lier. Foto archiefbeeld: Reddingsbrigade in actie tijdens eerdere oefening november 2010 (fotograaf Ko van Leeuwen)

Belangrijke oefendoelen tijdens deze rampenoefening zijn het multidisciplinair samenwerken met andere hulpverleners zoals Brandweer en Politie, samenwerking tussen de verschillende Reddingsbrigades onderling en improvisatie bij bijzondere reddingssituaties. Daarnaast maken ook het bieden van hulp aan en evacuatie van slachtoffers, het navigeren, oriënteren en verkennen van onbekende gebieden en het omgaan met onbegrip, onwil en hevige emoties van slachtoffers, onderdeel uit van de oefening.

Reddingsbrigade Nederland heeft een formele taak ten aanzien van evacuatie en hulpverlening bij overstromingsrampen, waarvoor zij met het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Nationaal Rampenfonds een overeenkomst heeft gesloten. Hiervoor heeft Reddingsbrigade Nederland over het gehele land 75 continu parate en 15 reserve reddingseenheden gestationeerd, speciaal ontworpen voor het varen in ondergelopen gebieden en evacuatie doeleinden. De bemanning van deze boten, zo’n 1700 speciaal opgeleide vrijwilligers, staat 365 dagen per jaar voor een eventuele inzet binnen 1 uur klaar. Jaarlijks worden er voor deze reddingseenheden rampenoefeningen georganiseerd.

De rampenoefening Wetland wordt namens Reddingsbrigade Nederland georganiseerd door de ’s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade, die is opgericht in 1950 en momenteel circa 250 leden telt. Primair bewaakt de Reddingsbrigade het ’s-Gravenzandse strand van de gemeente Westland. Daarnaast worden diverse interne opleidingen verzorgd. Deze lopen uiteen van Eerste Hulp en zwemmend redden tot de opleiding chauffeur van een 4x4 hulpverleningsvoertuig. De ’s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade is een van de brigades in Nederland die beschikt over een rampeneenheid waarvoor professionele vrijwilligers zijn opgeleid. Deze eenheid kan in geval van calamiteiten in heel Nederland worden ingezet.

bron tekst: Redned.nl

 
Fris het afgelopen jaar achter u laten en het nieuwe weer in met de 'Oudjaarsduik'
vrijdag 18 november 2011

Het nieuwe jaar beginnen met een frisse duik in het zilte nat, een mooie belofte welke in Ouddorp tot realiteit gemaakt kan worden.
Voor de 30e keer (!!!!) wordt op het strand van Ouddorp de Nieuwjaarsduik georganiseerd. Door organisatorische omstandigheden zal de duik een OUDJAARSDUIK worden en op ZATERDAG 31 DECEMBER worden uitgevoerd. Om 14:00 uur zal het startschot gegeven voor de durfals die weer en wind trotseren.
Ondanks deze wijziging zal het spektakel er niet minder om zijn.
Liefhebbers zijn zaterdag 31 december van harte welkom op strand Het Flaauwe Werk, bij de reddingspost/ paviljoen Paal 10. 

Als u niet wilt wachten bij de inschrijfbalie op de 31e, kunt u hier alvast het inschrijfformulier downloaden. Print hem uit, vul hem mee en neem hem mee naar het strand!   

Kijk ook op de Hyves-pagina: http://www.duikouddorp.hyves.nl/

Zie ook dit artikel op de website van TV Rijnmond

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 91 - 100 van 211