WELKOM OP DE SITE VAN DE OUDDORPSE REDDINGSBRIGADE
Verslag over geneeskundestudenten meets Reddingsbrigade & KNRM Afdrukken E-mail

Zaterdag 12 oktober was het dan zo ver, een groep van 30 enthousiaste geneeskundestudenten kwam naar het Ouddorpse strand om een dag te proeven van het werk als lifeguard. De vrijwilligers van de Reddingsbrigade en de KNRM waren vanaf 10 uur al in de weer om alles gereed te maken. Rond 12 uur kwam iedereen op het gemakje binnen druppelen onder het genot van koffie en thee met cake (en kruidnoten!). Allereerst was er een presentatie over de verschillen (en overeenkomsten) tussen de Reddingsbrigade en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. De meesten ‘leken’ denken dat het eenzelfde organisatie is, maar er zijn toch belangrijke verschillen. Zo is de bemanning van de KNRM 24/7 inzetbaar en varen ze zowel op het binnenwater als op zee. De reddingsbrigade bewaakt het strand op ’t Flaauwe Werk en de Brouwersdam en heeft ook een preventieve functie. Zij lichten de mensen op het strand in over het getij (die kan verraderlijk snel veranderen) en sporen vermiste kinderen op. Het was interessant voor de geneeskundestudenten om te horen over de raakvlakken met EHBO, dat is namelijk ook een belangrijk onderdeel van de Reddingsbrigade.

Na de presentatie volgde een rondleiding in kleine groepjes door de reddingspost en buiten langs het materiaal. Want deze brigade heeft niet zomaar een paar boten, er zijn kleine en grote motorboten en zelfs 2 gave waterscooters bij. Boven in de reddingspost is de commandoruimte, vanuit daar wordt er door de strandcommandant gecommuniceerd met de patrouillerende lifeguards en andere hulpdiensten. Tevens bevindt zich daar een uitkijkpost.
Na de rondleiding was er speciaal voor de geneeskundestudenten een verdiepende presentatie over verdrinking. Jeroen Seesink, geneeskundestudent en tevens lid van de Ouddorpse reddingsbrigade en KNRM, vertelde enthousiast over de medische aspecten van verdrinking, een interessant onderwerp dat nog onbekend was voor de meeste studenten. Daar werden we natuurlijk wel hongerig van, gelukkig waren er ondertussen heerlijke broodjes klaar gemaakt met soep.

Na de lunch kon de actie echt gaan beginnen. Tijd om de charmante surfpakken aan te trekken, wat nog niet heel makkelijk was, en naar buiten te gaan! Iedereen had er zin in, maar met je blote voeten door het zand was toch wel een beetje koud. En dan het idee om het water in te moeten op 12 oktober, ja daar moesten de meesten toch wel even een drempel over. Gelukkig waren de omstandigheden perfect, een lekker zonnetje en nauwelijks wind. We splitsten ons op in groepjes van zes en gingen richting de waterkant. Mijn groepje mocht beginnen met een rondje op de reddingsboot van de KNRM, erg gaaf! We hoopten nog even droog te blijven, maar we moesten toch zwemmend naar de boot toe. Achteraf hoorden we dat er nauwelijks golven waren, maar wij vonden het al erg spannend. De boot ging soms akelig schuin, maar de mannen van de KNRM verzekerden ons er van dat de boot onmogelijk kon om slaan.
Daarna volgde er een conditieonderdeel, waarbij er een stuk gesprint en gezwommen moest worden. Wie het snelst het parcours aflegde, maakte later op de dag kans om een prijs te winnen. Iedereen stond op scherp en wilde even bewijzen hoe fit ze waren. Daarna was er nog een ander onderdeel, een soort stoelendans waarbij je als snelst een stok moest bemachtigen anders lag je uit het spel. Toen kregen we het vanzelf wel warm!

Daarna volgde nog 3 workshops. We maakten ons de kunst van het reddingszwemmen eigen. Ik moest als drenkeling de zee in, maar gelukkig werd ik heel snel en vakkundig door mijn groep gered. Ook leerden we een paar reddingsgrepen die goed van pas kunnen komen als je een drenkeling in veiligheid wil brengen. Dit is vaak een heftige situatie waarbij de drenkeling in paniek is en zich aan je vast kan klampen. Het is dus belangrijk om goed en snel te handelen, waarbij jij uiteindelijk de drenkeling stevig vast hebt (en niet andersom!). Als laatst mochten we met de rescue boards het water in, dit zijn een grote versie van de bekende surfplanken. We moesten tegen de golven in peddelen, alleen maar ook met zijn tweetjes. Dit zorgde voor een paar hilarische taferelen, maar na een paar keer oefenen ging het al best goed. Andere studenten mochten ook nog een rondje achter de waterscooter hangen aan een board, dit zag er heldhaftig uit!

Je zou het misschien niet zeggen met de hoge verhouding dames, maar uiteindelijk was iedereen ruim op tijd klaar met douchen en omkleden. Onder het genot van warme chocolademelk kon iedereen nog even napraten over de intensieve middag. De leden van de capita selecta commissie van de Erasmus Universiteit werden bedankt voor het organiseren, evenals Jeroen en de rest van de vrijwilligers van de Reddingsbrigade en de KNRM. Tot slot wachtte er een heerlijk buffet bij C-side, om de dag perfect af te kunnen sluiten. Wat was het ontzettend geslaagd! Ik spreek voor iedereen die er was als ik zeg dat het echt een geweldige leerzame dag was. We hebben echt een goed beeld gekregen van het werk als lifeguard en het werk op een reddingspost. Het middagprogramma was uitdagend en alles werd met veel enthousiasme uitgelegd. Ik wil de vrijwilligers van harte bedanken dat zij op hun vrije dag zoveel inspanningen hebben verricht om ons te begeleiden. Mede door hun enthousiasme hadden we het totaal niet koud op deze oktobermiddag en wilden iedereen nog even terug het water in om te peddelen op de rescueboards, of een extra rondje op de reddingsboot. Het was een hele waardevolle samenwerking tussen allerlei interessegebieden, die op het eerste oog misschien veel verschillen maar ook veel overeenkomsten vertonen. En als dokter is het later natuurlijk extra stoer om niet alleen de drenkeling succesvol te reanimeren, maar ook eigenhandig uit de zee te kunnen halen!

Door Marij Hartog,

Geneeskundestudent aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

 

Laatst geupdate op ( vrijdag 08 november 2013 )