WELKOM OP DE SITE VAN DE OUDDORPSE REDDINGSBRIGADE
Druk Pinksterweekend Afdrukken E-mail

Zaterdag 26 mei Reddingspost 't Flaauwe werk;

De eerste dag van het pinksterweekend werd een mooie zonnige dag met een strak blauwe lucht en circa 24ºC. Door een bries vanuit het oosten bleef de temperatuur op het strand aangenaam, waardoor het strand er gezellig druk uitzag.

Gedurende de zonnige dag werd door de reddingsbrigade 8 maal eerste hulp verleend aan strandbezoekers met kleine verwondingen. Hiervan werd één persoon  doorverwezen naar de huisartsenpost in Dirksland.

Gedurende de hele dag hebben de strandauto´s  OUD1-10 en OUD1-30 en de boten OUD1-19 en OUD1-29 toezicht gehouden. In verband met de krachtige wind is de gele vlag en windvaan gehangen.

 

Zaterdag 26 mei Reddingspost Brouwersdam;

Zowel voor het zwemgebied als voor het gebied van de ‘extreme’ sporten waren vele ‘kiters’ en windsurfers te zien waardoor een kleurig schouwspel voor de Brouwersdam ontstond.

In de ochtend werd de reddingsbrigade verzocht uit te varen voor een kitesurfer in problemen in de ‘SCHAAR VAN RENESSE’ te varen. Door het mulle zand op de Brouwersdam en een leverancier op de duinovergang werd de waterscooter OUD2-29 verhinderd en met vertraging gelanceerd. Bijna tegelijkertijd arriveerde de Ouddorpse bemanning met KNRM reddingboot Baron van Linden bij de kitesurfer. De kitesurfer werd door de KNRM naar de Brouwersdam vervoerd.

Gedurende de zonnige dag werd door de reddingsbrigade 16 maal eerste hulp verleend aan strandbezoekers met kleine verwondingen. Eén van de slachtoffers werd naar de post gebracht door het kusthulpverleningsvoertuig van KNRM station Ouddorp.

Net nadat de post gesloten was werd de post opnieuw geopend om hulp te verlenen aan een kind van 4 jaar welke gevallen was en klaagde over pijn in de borst. Na een kort onderzoek van het kind werd een ambulance verzocht naar de reddingsbrigadepost te komen. Na onderzoek bleek het letsel mee te vallen en kon het kind met zijn ouders naar huis.

 

Zondag 27 mei Reddingspost 't Flaauwe werk;

Zondag begon vrijwel direct met een melding vanaf de brandweermeldkamer. Of wij op verzoek mee wilden rijden naar een ongeval nabij strandtent Iloon. Aldaar zou een persoon liggen met een gebroken sleutelbeen.

Omdat onbekend was of de ambulance ook in het bezit was van een sleutel van het duinhek, zijn wij richting de strandtent gereden om zo de duinhekken te openen. Tijdens onze rit  zat de Rapid Responder achter ons welk ook gealarmeerd was. Contact via C2000, meldkamer verliep goed.

Later de middag door de meldkamer gevraagd om ter plaatse te gaan bij een ongeval (jongen gevallen met skateboard) ter hoogte van Toppershoedje “nabij de skatebaan” omdat voor de meldkamer alsook voor ons de locatie onduidelijk was zijn wij richting Toppershoedje gereden. De meldkamer gaf nog mee dat het tussen Paal10 en Toppershoedje moest zijn. Op het bruggetje zagen we een jongen op de grond liggen. Was zeer slecht aanspreekbaar (wist wel dag datum en locatie) maar wilde constant “een dutje doen”

Vanaf de meldkamer werd aanvullende informatie gegeven. De mogelijkheid bestond dat het slachtoffer nek en of rugletsel kon hebben.

Wederom was er bij de meldkamer onduidelijkheid over de locatie. De leden hebben de meldkamer de exacte locatie uitgelegd. Even later kwam de Rapid Responder, ambulance en de politie ter plaatse.

De leden hebben geassisteerd met de afscherming en het stabiliseren van het slachtoffer. Nadat het slachtoffer door de ambulance werd afgevoerd zijn de leden teruggereden naar de reddingspost.

Gedurende de zonnige dag werd door de reddingsbrigade 7 maal eerste hulp verleend aan strandbezoekers met kleine verwondingen. Ook werd een kind vermist welk door de leden enige tijd later herenigd werd met de ouders.

Door de strandauto's OUD1-10 en OUD1-30 werden de gehele dag patrouilles gereden.

 

Zondag 27 mei Reddingspost Brouwersdam;

Eerste pinksterdag wederom een mooie zonnige dag met een temperatuur van circa 26 ºC en een oostelijke wind met een kracht van circa 3 Beaufort. De wind veranderde omstreeks 14:30 uur naar noordwest 4 tot 5 Beaufort. Door het mooie weer werd het strand van de Brouwersdam weer goed bezocht. Door de verandering van de wind verschenen er windsurfers en kitesurfers na 15:00 uur op het water.

Tijdens de dag werd door de strandwachten 18 maal hulpverleend aan badgasten en andere recreanten met kleine verwondingen. Ook werd er hulpverleend aan twee kitesurfers. Twee maal werd gezocht naar zoek geraakte kinderen met de leeftijd van 6 en 3 jaar.

Eén van de kinderen werd na sluiting van de reddingspost gezocht. De reddingsbrigade verleende na sluitingstijd hulp aan een recreant welke gewond was geraakt tijdens voetballen op het strand. Voor de hulpverlening aan de gewonde man werd de brandweer en de ambulance ook ter plaatse verzocht. De brandweer vervoerde de gewonde man naar de ambulance welke bij duinovergang 15, de Kous arriveerde.

Het vermiste kind werd na circa 15 tot 20 minuten gevonden en herenigd met de ouders.

 

Maandag 28 mei Reddingspost 't Flaauwe werk;

Vandaag is de rode vlag gehesen. Dit in verband met een hardnekkige zeemist met plaatselijk zicht, minder dan 50 meter. Zwemmers en baders zijn door de strandauto's OUD1-10 en OUD1-30 constant geadviseerd, niet te gaan zwemmen danwel baden.

Aan het einde van de dag maakte de hardnekkige mist plaats voor de zon en konden we nog even genieten van de zon. Na het uitmelden werd door de strandwachten 1 maal hulpverleend aan een recreant met een kleine verwonding.

 

Maandag 28 mei Reddingspost Brouwersdam;

Tweede pinksterdag begon op de Brouwersdam in de mist. In de ochtend verdween de mist maar kwam later terug. Door de mist en de noordwesten wind voelde het fris aan ondanks het 20 ºC tot 22 ºC werd.

Ondanks de koude gevoelstemperatuur en de noordwestelijke wind kracht 3 Beaufort werd het strand van de Brouwersdam goed bezocht echter bleven de meeste strandbezoekers vlakbij de duinen zitten. Doordat de reddingspost enige meters voor de duinen is gesitueerd gingen meerdere mensen tussen de duinen en de reddingspost uit de wind zitten.

Tijdens de dag verleende de strandwachten 5 maal hulp aan een persoon met een kleine verwonding en twee maal aan een persoon met een verwonding welke doorverwezen werd naar de huisartsenpost in Dirksland.

In verband met de veiligheid werden 5 kitesurfers en blowcarters aangesproken en verzocht naar het gebied voor de extreme sporten te gaan. Allen gaven hieraan gehoor. Ook werden twee bestuurders van snelle motorboten aangesproken omdat deze te dicht bij de kant voeren en daardoor in het zwemgebied kwamen.

 

Gedurende het gehele pinksterweekend trainden de strandwachten tijdens de dienst in het aanvaren en aan boord nemen van drenkelingen met de waterscooter.

 

Na afloop van bovengenoemde samenwerkingen met diverse hulpverleningsorganisaties werd bedankt voor de vlugge en professionele respons van de Ouddorpse Reddingsbrigade.

 

 

Totaal aantal hulpverleningen pinksterweekend;

- 55x      EHBO klein

- 5x        EHBO groot

- 5x        Doorverwijzing naar huisartsenpost

- 7x        Hulpverlening / redding kiters

- 2x        Kinderen kwijt

- 2x        Kinderen gevonden

- 1x        Hulpverlening in samenwerking met politie

- 4x        Hulpverlening in samenwerking met ambulance

- 1x        Hulpverlening in samenwerking met brandweer

- 1x        Hulpverlening in samenwerking met KNRM

 

Terugkijkend op een zonnig, mooi en druk hulpverlenend weekend.

 

 

 

 

 


Laatst geupdate op ( woensdag 06 juni 2012 )