WELKOM OP DE SITE VAN DE OUDDORPSE REDDINGSBRIGADE
Leden ORB krijgen dolfijn-les Afdrukken E-mail

BruinvisDe laatste paar jaar komt het steeds vaker voor dat er dode, maar ook levende bruinvissen en andere dolfijn-achtigen aanspoelen op de stranden van Nederland. Ook de ORB heeft de laatste maanden veelvuldig hiermee te maken gehad. Daarom werd er 17 augustus door SOS Dolfijn en de EHBO (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) een informatieavond gehouden voor onze leden. Een samenvatting van deze avond is gemaakt door een van onze leden en is voor geïnteresseerden onder de 'Lees Meer'-button na te lezen.

EHBZ en SOS Dolfijn te gast bij de Ouddorpse Reddingsbrigade.


Woensdag 17 augustus 2011, Ouddorp, Ouddorpse Reddingsbrigade, post Flaauwe Werk.  

  

Naar aanleiding van verschillende strandingen van bruinvissen op de Ouddorpse stranden werd op bovenvermelde datum een avond georganiseerd over de eerste hulp aan zeehonden en dolfijnen. Op post Flaauwe Werk werd voorlichting verzorgd door de heer Jaap van der Hiele van EHBZ regio Zuidwest en door Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn.
Eerste Hulp Bij Zeehonden.
Het eerste gedeelte van de voorlichting was gewijd aan de eerste hulp van gestrande zeehonden. Zeehondencrèche Lenie ’t Hart leidt de medewerkers van EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeehonden) op en de medewerkers van EHBZ blijven onder de voorschriften van de zeehondencrèche werken. 
In de voordelta, het gebied vanaf de Maasvlakte tot Vlissingen leven circa 920 zeehonden. De populatie zeehonden bestaat uit gewone zeehonden en grijze zeehonden. De gewone zeehond is te herkennen als de kleinere en schuwere zeehond. De grotere grijze zeehond staat bekend als de agressievere zeehond. Beide soorten leven naast elkaar in het gebied, maar komen ook verder langs de Nederlandse kust voor.
De Ouddorpse strandwachten werd verteld dat een gestrande zeehond vrijwel altijd een zieke zeehond is. Een zieke zeehond is onder andere te herkennen aan een ingevallen nek, droge ogen of bloed in en nabij de bek van de zeehond. Wanneer een zieke zeehond wordt genaderd dient de eigen veiligheid voorop te staan. Ook een zieke zeehond kan bijten naar de hulpverlenende strandwacht.
Hoe te handelen bij levende zeehonden
- Als u een zeehond vindt neem dan zo spoedig als mogelijk contact op met de Zeehondencrèche in Pieterburen: 0595 526 526. Zij zorgen ervoor dat een EHBZ'er zo snel mogelijk ter plaatse is. 
- Bent u niet in staat te bellen maar weet u zeker dat de zeehond hulp nodig heeft  onderneem dan de volgende (onderstaande) handelingen:
- Leg een grote doek over de kop van de zeehond, zodat het voor hem ineens donker wordt. Door het donker wordt de zeehond rustig. Bovendien biedt de handdoek bescherming tegen eventueel bijten van de zeehond.
- Leg de zeehond in een bak, mand of andere ruimte waar hij voldoende lucht kan krijgen. En plaats het dier in een koele tochtvrije ruimte.
- Laat de zeehond met rust. Drukte en opwinding zijn slecht voor een zeehond.
- Als de zeehond erg warm aanvoelt (een zeehond heeft dezelfde lichaamstemperatuur als een mens), koel hem door water over zijn achterflappen te sprenkelen.
SOS Dolfijn.
Na de voorlichting over hoe zieke zeehonden te herkennen en hoe te helpen vertelde Annemarie over hoe te handelen als een bruinvis of een dolfijnachtige gestrand is. Annemarie vertelde dat de bruinvissen en de dolfijnen zeer sterk zijn, ondanks de dieren ziek zijn wanneer gestrand. Annemarie liet tevens een grote blauwe plek op haar arm zien ter indicatie van de kracht van een zieke bruinvis.
Op de Ouddorpse stranden spoelde de laatste tijd enige bruinvissen aan en Annemarie en ook Jaap vertelde dat de handelwijze van de strandwachten goed was uitgevoerd nadat telefonisch was verteld hoe de bruinvissen behandeld moesten worden. Helaas werden in dezelfde periode ook enige dode dieren op de Ouddorpse stranden aangetroffen.
Duidelijk werd dat de bruinvissen zeer veel stres kunnen krijgen door drukte in de omgeving na stranding, het aanraken van een bruinvis ook zeer veel stres kan veroorzaken en dat de temperatuur van de bruinvis na stranding enorm kan stijgen.
Hoe te handelen bij levende bruinvissen en dolfijnen
- Nader rustig, zorg voor niet teveel omstanders en houdt honden weg.
- Houdt blaasgat (op de kop) altijd boven water.
- Probeer een kuil te graven met daarin water en leg hem daarin. Een dolfijnachtige heeft de longen onder aan zijn lichaam zitten. Het gevolg zou kunnen zijn dat de dolfijnachtige stikt vanwege zijn eigen gewicht op de longen.
- Koel het dier steeds met water. Let erop dat het blaasgat hierbij vrijhoudt.
- Leg natte doeken op het dier en zorg bij zon voor schaduw.
- Als de zon schijnt zorg voor schaduw.
- Bel voor hulp naar SOS Dolfijn: 0341 467 438. Volg de adviezen van de medewerkers van SOS Dolfijn en werk alleen zoals de medwerker u verteld.
- Houd de bruinvis/dolfijn nat totdat het team van SOS Dolfijn of EHBZ ter plaatse is.
Meer informatie over de hulp aan zeehonden kan worden verkregen via: http://www.zeehondencreche.nl en http://www.zeezoogdieren.org
Meer informatie over de hulp aan bruinvissen kan worden verkregen via: http://www.sosdolfijn.nl/

Namens de Ouddorpse Reddingsbrigade
Ard Quak