WELKOM OP DE SITE VAN DE OUDDORPSE REDDINGSBRIGADE
Opleidingen Afdrukken E-mail

Als je bij een reddingsbrigade wilt werken, wordt er heel wat van je verwacht. Het werk wat wij doen is natuurlijk spannend en spectaculair, maar daarnaast zijn er aan dit werk ook risico's verbonden. Op het moment dat een badgast in de problemen raakt, wordt er van je verwacht dat je weet wat je moet doen. En wát je dan moet doen, leren wij je in ons opleidingentraject. 

Binnen onze brigade maken we een onderscheid tussen opleidingen die noodzakelijk zijn voor taakuitoefening en opleidingen ter uitbreiding van eigen vaardighedem en kennis. Alle opleidingen worden verzorgt door gemoticeerde en ervaren instructeurs die de leden willen voorbereiden op het werk dat ze doen.

Opleidingen die noodzakelijk zijn voor de taakuitoefening zijn de zwemmend redden stranddiploma's met daaraan gerelateerd de zwemmend redden binnenwatrerdiploma's . Voor deze laatste diploma's wordt er van oktober tot en met mei getraind in zwembad 't Zuiderdiep"te Stellendam. Op de site van Reddingsbrigades Nederland vind u een overzicht van de te behalen diploma's Aangezien wij leden hebben van 12 jaar en ouder leiden wij voor het zwemmend redden binnenwater op voor de brevetten 5 en 6, en de diploma's A en B.

Het zwemmend redden strand kent drie diploma's te weten: brevet strandwacht, strandwachtdiploma A en strandwachtdiploma B. Hiervoor trainen de leden van juni tot en met eind augustus. Naast het trainen in zee wordt er ook theorieles gegeven, zodat de leden weten waarom ze op bepaalde wijze handelen en wat de achtergronden zijn van reddingen, maar vooral van de preventie voor de badgasten. De zwemmend reddenexamens worden door examinatoren van Reddingsbrigades Nederland afgenomen, zodat er ook leden van andere brigades bij ons lid kunnen worden.

Naast het zwemmend redden is het kunnen varen ook erg belangrijk. Bij het materieel kunt u zien met welke vaartuigen we bewaken. Het is belangrijk dat de leden weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Daarom wordt er van mei tot en met oktober vaartraining gegeven op zowel de Grevelingen als de Noordzee. Leden die willen, kunnen ter uitbreiding van hun eigen kennis en vaardigheden ook meedoen aan de opleidingen marifonie-bedieningscertificaat, vaarbewijs 1 en 2.

Tenslotte zijn er nog een paar opleidingen die we verzorgen en dat zijn:

-Eenheidsdiploma Eerste Hulp volgens richtlijnen van het Oranje Kruis
-Basic Life Support (reanimatie)
-AED-bediener
-Terreinrijden
-Immobiliseren op wervelplank met nekkraag

 

Laatst geupdate op ( zondag 21 februari 2010 )