WELKOM OP DE SITE VAN DE OUDDORPSE REDDINGSBRIGADE
Strandregels Afdrukken E-mail

Het strand is een recreatiegebied waar veel mensen gebruik van willen maken. Om dat in goede banen te leiden is een aantal gebruiksregels onmisbaar. Ze zijn niet bedacht om recreanten het leven zuur te maken, integendeel: ze bieden een grote groep gebruikers de mogelijkheid om ongestoord van een veilig en schoon strand gebruik te maken.

Baden of zwemmen in zee is niet zonder risico. Op verschillende plaatsen op het bewaakte strand bij reddingsposten of strandpaviljoens is een signaleringssysteem met vlaggen. Zie vlaggen en betekenissen hieronder.Brigade vlag
Reddingspost en EHBO-post zijn geopend.Gele vlag
Gevaarlijke zee

  


Rode vlag
Zwemmen verboden
Rood/gele vlag
Zone voor zwemmers.De zone tussen deze 2- of meer vlaggen is bewaakt zwemgebied.

  

  
 Blauwe Vlag
Een teken voor schone en veilige stranden.

Meer info: http://www.blauwevlag.nl/
Vraagteken vlag
Kind gevonden

  

  

  

Mochten er geen vlaggen aanwezig zijn, houdt er dan rekening mee dat de zee nooit helemaal te vertrouwen is! In zee gaan op drijvende voorwerpen zoals luchtbedden, rubberboten, luchtbanden en dergelijke is altijd onverstandig en gevaarlijk. Het is bij een aflandige wind zeker niet toegestaan. Doet u het toch dan zal de reddingsbrigade u zeker 'terugfluiten'. 

Bij elke duinovergang staan borden waar o.a. deze onderstaande regels op staan.
(Aan deze site en info kunnen geen rechten ontleend worden.)

Bewaakte strandgedeelten Gemeente Goeree-Overflakkee, Ouddorp:
Paal 10,00 - 11,50 (strand Noord en strand t Flaauwe Werk)
Paal 21,00 - 22,00 (strand de Kous aan de Brouwersdam-zeezijde)

Kijk voor de openingstijden- en dagen bij 'Contactgegevens' op de hoofdpagina

Grote bestuurbare vliegers, buggy's en dergelijke (met twee of meer stuurlijnen) vormen een gevaar voor strandbezoekers. De vliegers zijn zwaar en kunnen met hoge snelheid 'noodlandingen' maken. Wie getroffen wordt door zo'n projectiel kan zware verwondingen oplopen. Op de drukste plaatsen langs ons strand is het gebruik van deze vliegers absoluut verboden. Nabij de Kous op de Brouwersdam (ter hoogte van Center Parcs park Seaspirit Port Zelande) en bij strandpaviljoen de Vuurtoren heeft u een groot "vlieger"strand ter beschikking. Denk ten allen tijde om de veiligheid van uzelf en anderen. Kijk wel naar de juiste zoneringen aangegeven door de gemeente Goedereede.

Honden
Er zijn strandvakken waar honden aangelijnd tussen 9.00-19.00 uur in de periode vanaf 1/5 tot 1/10 zijn toegestaan (en dat zijn dan volgens de APV, de uitgezonderde en aangewezen plaatsen).
Het is van 1/5 tot 1/10, van 9.00 tot 19.00 uur tussen de strand-/kilometerpalen 11.50 en 21.20 toegestaan, honden aangelijnd op het strand te laten bevinden (en dus niet gedurende deze perioden tussen de strand-/kilometerpalen 9.50 en 11.50 en 21.50 en 23.00).

Paarden 

Paarden zijn van 1 mei t/m 1 oktober tussen 09:00 en 19:00 uur niet toegestaan op alle stranden, uitgezonderd paarden in gebruik bij de politie.·

Vaartuigen  

Langs onze kust is in de afgelopen jaren een toenemend gebruik van snelle vaartuigen, zoals waterscooters, jetski's enzovoorts. Deze zijn voor zwemmers een gevaar en bron van ergernis langs onze stranden geldt voor deze vaartuigen een verbod: vanaf het strand tot 100 meter in zee is het niet toegestaan deze te gebruiken. Dit betekent dus ook dat men niet vanaf het strand 100 meter de zee opvaren en dan gaan rondtoeren. Kortom er geldt ook een lanceerverbod.

Extreme sporten  

Voor windsurfing, kite-surfing, skin-boarding en hydro-discs e.d. zijn aparte extreme zones aangewezen door de gemeente Goedereede, kijk goed op de infoborden van de gemeente Goedereede waar het wel en niet mag. Er is op de Brouwersdam ook ter hoogte van strandpaviljoen de Kous richting de werkhaven Brouwersdam een speciale aangewezen gebied voor badersen zwemmers, het is verboden om binnen deze zones bovenstaande sporten uit te voeren. De zone is aangeduid met gele tonnen. Bij overtreding van deze regels kan er verbaliserend worden opgetreden.

Voertuigen  gemotoriseerd

Auto's, 4w-drive terreinvoertuigen, tractoren, motorfietsen, brommers enzovoort zijn verboden op het strand en in de duinpaden.

Uitzondering vormen vergunninghouders zoals reddingsbrigade, politie en andere instanties die op en in de nabijheid van het strand hun werk uitvoeren. Uiteraard gebruiken ze hun voertuigen alleen als dat noodzakelijk is, dit om eventuele overlast tot een minimum te beperken.

Naaktrecreatie

Naaktrecreatie is op alle bewaakte strandgedeelten verboden.

Fietsen  

Fietsen op het strand is in het zomerseizoen niet toegestaan tussen 09.00 en 19.00 uur. Op een druk strand vormen fietsers een gevaar voor de strandgangers.

  

Verboden duinen te betreden (Zeewering, waterwin- en broedgebied!).

Denk aan uw buren, radio zachtjes, niet schelden of ruzie maken. Bezorg elkaar geen overlast maar maak er een gezellige stranddag van!

Het is zeer gevaarlijk om diepe kuilen te graven op de stranden en in de nabijheid van het duingebied. De kuilen kunnen bijvoorbeeld instorten met alle gevolgen van dien.

Houdt rekening met het snel opkomende water. Als u zich op een zandbank bevindt, breng dan uzelf, uw kinderen en eventuele andere strandbezoekers tijdig in veiligheid. Er ontstaan namelijk zeer sterke stromingen rondom de banken. Let ook tijdens het zwemmen en baden zeer goed op met stromingen en houdt rekening met grote golven die tegen de banken slaan.

Wees voorzichtig bij strekdammen en ga er niet zwemmen. Rondom deze dammen kunnen levensgevaarlijke neerstromen ontstaan.

Er mogen zonder vergunning van de gemeente Goedereede geen kampvuren worden aangestoken op de stranden. Wees ook zeer voorzichtig met het weggooien van een sigaret in de buurt van de duinen. 's Zomers kunnen er gemakkelijk duinbranden ontstaan in de kurkdroge duingebieden.

Het is van 21:00 uur tot 06:00 uur verboden om illegaal te kamperen/overnachten op de stranden. De politie treedt hierbij verbaliserend op met flinke boetes.

Laat na uw strandbezoek u afval niet achter, maar deponeer het in de daarvoor aanwezige afvalbakken of neem het mee naar huis.

Het strand rondom Ouddorp
De omgeving van Ouddorp kent 17 kilometer strand. Om u optimaal van uw vakantie of weekend te laten genieten is het strand in diverse zones verdeelt. Familie stranden vind u op strand Noord en het Flaauwe werk en strand de vuurtoren nabij Ouddorp.
Voor meer rust kiest u strand de Vrijheid en Quassi tussen de vuurtoren en de Brouwersdam-zeezijde.
Voor een strand met zeer veel jong publiek gaat u naar de Kous aan de Brouwersdam-zeezijde.

NOTE: Aan deze bovenstaande regels kunnen geen rechten worden ontleend.

Bestuur en leden van de Ouddorpse Reddingsbrigade van de gemeente Goedereede wensen u heel veel zomerse dagen met veel strandplezier.

Algemene verdere informatie
VVV Ouddorp aan zee
Bosweg 2
3253 XA Ouddorp
0187 68 17 89
www.vvv-ouddorp.org

Gemeente Goeree Overflakkee
Koningin Julianaweg 45
3241 XB Middelharnis
14 0187
www.goeree-overflakkee.nl

Reddingsposten
Centrale Post 't Flaauwe Werk
Westerduinpad 2
Tel: 0187-681849
Strand 't Flaauwe Werk te Ouddorp z-h
Alarm: 112

Reddingspost Brouwersdam
Brouwersdam zeezijde
Ter hoogte van strandpaviljoen de Kous
Tel. 0187-681849
ALARM: 112

Bereikbaar buiten het zomerseizoen via: 06-53408850 (voorzitter)


Zeeverkeerspost Ouddorp (lokatie vuurtoren Ouddorp)
Tel. 0187-681266

Kustwachtcentrum Den Helder

ALARMnummer: 0900-0111
(alarmering en coördinatie reddingseenheden)
www.kustwacht.nl

Laatst geupdate op ( zondag 10 maart 2013 )